Kako napraviti staklenu policu vlastitim rukama?

Sadržaj:

Kako napraviti staklenu policu vlastitim rukama?
Kako napraviti staklenu policu vlastitim rukama?

Video: Kako napraviti staklenu policu vlastitim rukama?

Video: Kako napraviti staklenu policu vlastitim rukama?
Video: ✅ Как сделать самоделки своими руками для дома: Идеи из пластиковой бутылки - ЭТО НЕ ПРОДАЮТ! 2024, April
Anonim

Možete početi s činjenicom da su staklene police danas postale prilično popularne u širokom spektru interijera. Neki modeli izgledaju veoma, veoma lepo, a neki su čudni. Upravo je ta raznolikost postala ključna. Kada je u pitanju ručna izrada, ono što me najviše privlači je broj mogućih dizajnerskih opcija.

Staklene police

Najčešće se dešava da se vlasnici odluče da sami dizajniraju staklenu policu. Međutim, nedostatak znanja ili vještina dovodi do toga da se bira neka jednostavna opcija dizajna. Ovdje je važno shvatiti da to ne znači odsustvo ljepote i atraktivnosti takve police. Jedan od glavnih faktora pri odabiru staklene police je da se može koristiti u bilo kojoj prostoriji vašeg doma. Još jedna važna točka na koju se preporučuje obratiti pažnju je stvaranje nekoliko polica odjednom. To je argumentovano činjenicom da se jedan dizajn najčešće ne uklapa dobro u unutrašnjost, pogotovo ako su njegove dimenzije dovoljno male u odnosu na sve ostale stvari.

Staklena polica za sitnice
Staklena polica za sitnice

Prednosti staklenih konstrukcija

Vrijedi početi od nesumnjivogpogodnosti, uključujući:

  • Jednostavnost i dobro ide uz sve druge dizajnerske ideje. Na mnogo načina ovaj efekat se postiže činjenicom da je materijal potpuno providan i omogućava da boja prostora prođe kroz njega.
  • Drugi plus je nesumnjiva jednostavnost njihove izrade. Svaki vlasnik može uspješno provesti proces stvaranja staklene police na zidu, na primjer. Sve što je potrebno za ovo je da se udubite u tehnologiju rada. Ako sve radove izvodite sami, bez vanjske pomoći, možete kreirati nekoliko dizajna odjednom. Glavna stvar je da imate dovoljno materijala.
  • Estetički dio. Vanjska privlačnost ovih predmeta interijera uvelike je posljedica činjenice da su potpuno transparentni. Ako ih uporedite, na primjer, s drvenim, onda su police iste veličine, ali od stakla i drveta bit će vrlo različite. Drvena konstrukcija će izgledati glomazna, pogotovo ako je soba mala. Sa staklom će sve biti suprotno.
Staklena polica za flaše
Staklena polica za flaše

Nedostaci polica

Staklene police, kao i svaki drugi dizajn, imaju svoje nedostatke. Među njima vrijedi istaknuti sljedeća dva:

  • Na primjer, sveukupna jednostavnost i transparentnost police za neke je nedostatak. Na primjer, ako stavite knjige na takav stalak, staklo će biti praktično nevidljivo. Neki kažu da je dovoljno loše.
  • Drugi minus je, naravno, krhkost strukture. Međutim, odmah je vrijedno napomenuti da se to ne manifestira previše.često, ali i dalje se dešava. Dok je iste drvene konstrukcije gotovo nemoguće oštetiti. Staklo se, pak, može oštetiti ne samo razbijanjem, već i, na primjer, ogrebanjem nekim predmetom. To također obeshrabruje mnoge da objavljuju upravo takve dizajne.
Staklena polica za male predmete
Staklena polica za male predmete

Pripremni radovi

Pripremni proces je da morate kupiti sav potreban alat i materijal. Takođe u ovoj fazi morate odabrati mjesto gdje će se instalacija odvijati. Na primjer, staklena polica u kupaonici je odlično rješenje u pogledu dizajna. Međutim, treba imati na umu da ovo mjesto mora biti sigurno za stanovnike ove kuće. Stručnjaci ne preporučuju postavljanje staklenih proizvoda blizu poda ili blizu ulaza. Na takvim mjestima, vjerovatnoća njihovog lomljenja je znatno povećana.

Od najpotrebnijih alata trebaće vam: staklorezac, respirator, brusilica, odvijač, čekić, bušilica itd. Od materijala ne treba ništa drugo osim samog stakla. Samo ako ideja dizajna ne podrazumijeva kombinirani stil. Kako bi se što više pojednostavio proces dalje montaže, često se preporučuje da kupite jednu gotovu policu i koristite je kao uzorak.

Staklena polica za cvijeće
Staklena polica za cvijeće

Staklo i rad s njim

U ovoj fazi, veoma je važno shvatiti da je rad sa staklom težak čak i iskusnim ljudima, te je stoga vrijedno biti vrlo oprezan i razmisliti o svemu unaprijedakcija.

Prva stvar je izrezati staklo na prave komade. Kako bi ovaj proces prošao što je lakše moguće, preporučuje se da prvo malo vježbate. Ovo je posebno važno ako postoji samo jedno staklo, jer ako postoji naprslina, više ga neće biti moguće restaurirati, kao ni koristiti u budućnosti.

Nakon završetka treninga, koristite marker da označite gdje želite rezati. Ova faza se smatra vrlo važnom, jer će greška u veličini dovesti do kolapsa cijele ideje. Kako ne biste pogriješili, morate unaprijed znati za šta će se dizajn koristiti. Na primjer, ako je ugaona staklena polica za knjige, tada bi njena dužina trebala biti dovoljna da primi sve predmete.

Dalje, potrebno je da koristite trakastu brusilicu za obradu svih ivica rezanog stakla. Ovaj postupak će stvoriti prašinu. Od toga se mora zaštititi respiratorom. Stakleni komadići su prilično opasni.

Staklena polica u kupatilu
Staklena polica u kupatilu

Pričvršćivanje i ugradnja

Da biste bezbedno pričvrstili staklenu policu, potrebno je da izbušite rupe. Zatim se u njih umetnu plastični tiplovi. Ponekad se desi da ih je prilično teško ubaciti, pa ih možete zabiti čekićem. Međutim, morate vrlo pažljivo udarati čekićem kako ne biste oštetili ili slomili učvršćenje.

Dalje se pričvršćuje metalni vijak, i to tako da 2 cm viri iz otvora. Nakon toga na vijak se stavlja podloška idržač se zašrafi na preostali navoj. Ovdje je važno koristiti nivo zgrade za praćenje položaja konzole. Ako čak i malo odstupi u bilo kojem smjeru, to se mora odmah ispraviti. Nakon toga, stakleni proizvod se postavlja na gotov i fiksiran nosač.

Osvetljenje staklenih polica

Za izradu pozadinskog osvjetljenja potrebno je ostaviti plastične umetke nakon pričvršćivanja metalnih dijelova kako bi se izbjegao kontakt između pozadinskog osvjetljenja i metala. Dalje, u postojeće umetke postavlja se traka. Ovaj proces je prilično naporan i dug. Da bi se traka spojila na mrežu, koristi se napajanje. Također je preporučljivo imati kontroler u krugu. Ugradnja stakla se vrši tek nakon rasporeda pozadinskog osvjetljenja.

Preporučuje se: